Βίντεο

Μια ιστορία της Αυτονομίας της Περ.Κα.

Μια ιστορία της Αυτονομίας της Περ.Κα.Προβολή ταινίας - συζήτηση.

Δευτέρα 27/3/2017 - ώρα 7:00

Μια ομάδα στη Θεσσαλονίκη, που ενδιαφέρεται για την εναλλακτική οικονομία των τροφίμων δημιούργησε συλλογικά μια ταινία για την ομάδα Περιαστικών Καλλιεργητών Πάρκου Καρατάσιου (Περ.Κα.) με τίτλο, «Μια ιστορία της Αυτονομίας της Περ.Κα.».

Τα γυρίσματα και η επεξεργασία έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών με την συμμετοχή μελών της ομάδας Περ.Κα.

Η πρώτη 15λεπτη εκδοχή της ταινίας είναι έτοιμη για προβολή!

Προσκαλούμε λοιπόν τα μέλη και τους υποστηρικτές της ομάδας και άτομα που ενδιαφέρονται γενικά για το έργο των Περιαστικών Καλλιεργειών να έρθουν και να την παρακολουθήσουν.

Στόχος της ταινίας είναι να ρίξει μια ματιά σε τρέχοντα ζητήματα γύρω από την αυτονομία - να αναδείξει τα θετικά και να εξετάσει τα αρνητικά.

Μετά την προβολή, θα θέλαμε να εκφράσετε ειλικρινά τη γνώμη σας, τι σας αρέσε και τι όχι. Αυτό θα μας βοηθήσει στην επόμενη έκδοση της ταινίας.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση για μερικά από τα θέματα που αναφέρονται την ταινία.

Σύνδεσμοι:
- Η σελίδα της εκδήλωσης στο facebook
- Χάρτης για το στέκι της Α.Πα.Ν.

Η Ecotopia Biketour στην ΠερΚα

H ομάδα των Περιαστικών Καλλιεργητών υποδέχεται την Πέμπτη 21 Αυγούστου την ομάδα Ecotopia Biketour. Ενα ποδηλατικό καραβάνι που θα ξεκινήσει από τη Σόφια, θα καταλήξει στην Αθήνα και θα επισκεφθεί εστίες δημιουργίας και αντίστασης. Το τετραήμερο που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουμε δράσεις για αυτό μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα μας για περισσότερα νέα. Το βίντεο είναι από το ecotopia biketour 2007 και παρακάτω ακολουθεί το κείμενο αυτοπαρουσίασης τους.

 

Η Ecotopia Biketour είναι μία οικολογική «αυτοσχέδια» κινητή κοινότητα η οποία εξασκεί μορφές ακτιβισμού, εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και αειφορικής διαβίωσης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως αναφέρουν στην σελίδα τους:

"Η Biketour είναι ανοιχτή σε όποιονδήποτε ενδιαφέρεται για αυτοσχέδιες κατασκευές, ακτιβισμό, για το περιβάλλον, για την κοινοτική διαβίωση, και για τη βιωματική μάθηση μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από τις προκλήσεις που προσφέρει η ζωή, και μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων. Τελικά, την κοινότητα την δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι κάθε φορά. Εμείς δημιουργούμε το Biketour!

Όταν βρισκόμαστε στο δρόμο μοιραζόμαστε δεξιότητες, εξασκούμε τη συναίνεση, και δρούμε κοινοτικά για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον άτυπης, μη ιεραρχικής, βιωματικής μάθησης. Μαγειρεύουμε ντόπια φαγητά χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο rocket stove (ψηστιέρα από τούβλα ή ντενεκέδες) και κουβαλάμε τα πάντα σε ποδήλατα και τρέηλερ. Είμαστε μία εξελισσόμενη συνειδητή κοινότητα!

Επισκεπτόμαστε εγχειρήματα που ασχολούνται με την οικολογία, την αυτάρκεια, την κοινοτική διαβίωση με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, την ποδηλασία, τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό ακτιβισμό, προκειμένου να διδαχθούμε από αυτούς και να μοιραστούμε ιδέες, με αντάλλαγμα τη βοήθειά μας. Αν γνωρίζετε κάποιο τέτοιο εγχείρημα, που θα μπορούσε να μας φιλοξενήσει, παρακαλούμε ενημερώστε μας!

Κάθε χρόνο οργανώνουμε συλλογικά μία νέα πορεία, δίνοντας έμφαση σε κάποιο θέμα όπως τη διατροφική αυτάρκεια, την βιώσιμη/εναλλακτική οικονομία, ή την παγκόσμια δικαιοσύνη. Φέτος θα ασχοληθούμε με τους τρόπους που βρίσκουν οι άνθρωποι να ξεπερνούν τις κρίσεις, βρίσκοντας οράματα για την αλλαγή και δημιουργώντας εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης. Μέρος της οργανωτικής επιτροπής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρ το τέλος Αυγούστου θα ποδηλατούμε στη νότια Βαλκανική χερσόνησο. Ελάτε μαζί μας!"

Σεμινάριο περμακουλτούρας στην ΠερΚα

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε οτι πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο-εργαστήριο "Εισαγωγή στη Περμακουλτουρα", με περίπου 20 συμμετέχοντες, στις 10 Ιουνίου στο χώρο των Περιαστικών Καλλιεργητών Πάρκο Καρατάσιου και με χαρά σας στέλνουμε το βίντεο που δημιουργήσαμε και φωτογραφίες από το σεμινάριο.

 

2η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης Οικολ.Γεωργίας και Χειροτεχνίας, Καρατάσου,...

Την Κυριακή 4 Μαϊου 2014 πραγματοποιήθηκε η 2η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στο πάρκο Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη. Στη Γιορτή συμμετείχαν παραγωγοί αγροτικών οικολογικών προϊόντων, καλλυντικών και θεραπευτικών σκευασμάτων, χειροτεχνιών κ.ά., ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εργαστήρια, σεμινάρια και ενδιαφέρουσες ομιλίες, καθώς και δραστηριότητες για τα παιδιά.


Πρόγραμμα
11.00 Ζωγραφίζουμε και Ανακυκλώνουμε
11.30 Κηπουρική χωρίς σκάψιμο
12.00 Κεραμική για παιδιά και μεγάλους
12.30 Οικολογική μελισσοκομία για αρχάριους
13.00 Μεταλλαγμένα και γονιδιακός καπιταλισμός

17.00 Ανταλλακτικό νόμισμα ΚΟΙΝΟ
17.30 Πειράματα στα ζώα
18.00 Επεξεργασία μαλλιού (felt)
19.00 Ομιλία για το νερό

Η Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι ένας αυτοοργανωμένος θεσμός που προέκυψε από το σπόρο των ετήσιων Πανελλαδικών Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, που κλείνουν πάνω από 20 χρόνια παρουσίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ προωθεί την αυτάρκεια, την οργανική σχέση των ανθρώπων με την τροφή τους, την άμεση σχέση παραγωγού-καταναλωτή, τη συνεργασία και αλληλεγγύη, και το μοίρασμα των γνώσεων, βάζοντας τους ανθρώπους πάνω από το κέρδος.

Στρατόπεδο Καρατάσιου: Πώς μια κοινωνία αποτρέπει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου

Ένα 10λεπτο ντοκιμαντέρ για την πρότυπη παρέμβαση των κατοίκων της Πολίχνης Θεσσαλονίκης οι οποίοι, «αγκαλιάζοντας» και δίνοντας χρήσεις σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κατάφεραν να το κρατήσουν εκτός ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Σάκης Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, ο Παναγιώτης Λογγινίδης, Δικηγόρος, η Βιβιάννα Μεταλληνού, Αρχιτέκτων και Ιστορικός Περιβάλλοντος και ο Δημήτρης Φωτιάδης, περιαστικός καλλιεργητής.

Θεματική Συζήτηση "Περιαστικές Καλλιέργειες"

Παρουσίαση: Σταύρος Πανούσης
Καλεσμένοι: Διαμαντής Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Παύλου Μελά
Βιβιάννα Μεταλληνού, Αρχιτέκτων, Ιστορικός περιβάλλοντος
Σάκης Λαζαρίδης, πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Καρατάσιου
Αντώνης Καράγιωργας, Βιοχημικός ΑΠΘ, ιδρυτικό μέλος ΠΕΡιαστικών ΚΑλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ)

Συνεργατικές αστικές και περιαστικές καλλιέργειες. Τα παραδείγματα των ΠΕΡΚΑ.

14η Διάλεξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Συνεργατικές αστικές και περιαστικές καλλιέργειες. Τα παραδείγματα των ΠΕΡΚΑ στα πρώην Στρατόπεδα Καρατάσου και Κόδρα.

Εισηγητής:
Αντώνης Καράγιωργας, εκπρόσωπος ΠΕΡΚΑ Καρατάσου

Γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο πάρκο Καρατάσου

Οι περιαστικοί καλλιεργητές συμμετείχαν στη "Γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας"την Κυριακή 28 Απριλίου  στο πάρκο Καρατάσου. Στην γιορτή συμμετείχαν παραγωγοί οικολογικών αγροτικών προϊόντων, καλλυντικών και θεραπευτικών σκευασμάτων, χειροτέχνες κ.λ.π. Η γιορτή έγινε στο πλαίσιο της μη τσιμεντοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου. Στηρίξε τις κινήσεις και δράσεις της ΠερKα, συλλόγων και πολιτών της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας κατά του μεθοδευμένου ξεπουλήματος του και την απόδοσή του στους πολίτες ως πάρκο αναψυχής, δημιουργίας, καλλιέργειας και ελεύθερης έκφρασης.  

Βίντεο από την σπορά ντόπιων ποικιλιών στην ΠερΚα

Παρά τη βροχή και το κρύο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση - γιορτή που διοργάνωσαν οι Περιαστικοί Καλλιεργητές σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και την Σοφία Γίδα από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι. Στο βίντεο που παραθέτουμε μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ομιλία του Παναγιώτη, πλάνα από τη σπορά και το μοίρασμα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες, πλάνα από την Σοφία Γίδα που μας έδειξε συνταγή παρασκευής κασεριού με λεμόνι (διαβάστε τη συνταγή) , συνεντέυξεις και μια γεύση από το γλέντι ρεφενέ που ακολούθησε... Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Παναγιώτη και την Σοφία για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας καθώς και όλον τον κόσμο που ήρθε γιατι μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε τις δράσεις μας.

 

Κατασκευή παραδοσιακού ξυλόφουρνου

Με την καθοδήγηση του μαστρο-Μανώλη και τη δουλειά των καλλιεργητών, που άφησαν τις τσάπες για να πάρουν στα χέρια το μυστρί, ολοκληρώσαμε την κατασκευή ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου με δύο θαλάμους.

Ο επάνω θάλαμος είναι για το πρώτο άναμμα και το ψήσιμο. Μόλις ο φούρνος "ασπρίσει" ρίχνουμε τα κάρβουνα στον κάτω θάλαμο και προσθέτουμε ξύλα για να διατηρούμε έτσι την θερμοκρασία του πάνω θαλάμου ψησίματος.

Καλά συλλογικά ψησίματα και φαγοπότια!

Ενημέρωση: Δείτε το Εγχειρίδιο κατασκευής παραδοσιακού ξυλόφουρνου

Δεντροφύτευση με τον Παναγιώτη Μανίκη στην ΠερΚα

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 βρεθήκαμε στο λαχανόκηπο με τον Παναγιώτη Μανίκη με τον οποίο φυτεύσαμε οπωροφόρα δέντρα που μας έφερε. Μάθαμε πώς να φυτεύουμε τα δέντρα χωρίς κόπο αλλά με ιδιαίτερο τρόπο. Μοιραζόμαστε τις γνώσεις που μας μετέφερε ο Παναγιώτης Μανίκης στο παρακάτω βίντεο.

Καλλιέργεια Λαχανικών με σβόλους

 Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου μάθαμε πως να φυτεύουμε με σβώλους υπό την καθοδήγηση του φυσικού Καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη. Η φιλοσοφία της φυσικής Καλλιέργειας και η εμπερία ήταν μοναδική. Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη που μας χάρισε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Τρύγος μελιού

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 ο Δημήτρης (μέλος μας) έφερε τα μελίσσια του και τα τριγύσαμε μαζί του. Μάθαμε για την μελισσοκομία και το γιορτάσαμε με λουκουμάδες.

To ξεκίνημα

Τον Μάρτιο του 2011 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την δημιουργία του πρώτου αυτοοργανωμένου λαχανόκηπου ΠερΚα. Έκτοτε το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε άλλες πέντε φορές στο πρωην στρατόπεδο Καρατάσου και άλλη μια στο πρωην στρατόπεδο Κόδρα.