Το Can Masdeu συναντάει την ΠΕΡ.ΚΑ.

Η ομάδα ΠΕΡ.ΚΑ. διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή στις 18:00 μμ με εκπρόσωπο από το κατειλημμένο αγρόκτημα Can Masdeu με θέμα την αυτοδιαχείριση, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και τις εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας σπόρων και ανθρώπινων σχέσεων!

> Το αγρόκτημα Can Masdeu βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Βαρκελώνης και μέχρι την δεκαετία του 1950  ήταν νοσοκομείο. Από τότε και ως το Δεκέμβριο του 2001 οπότε και καταλήφθηκε έμενε αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο. Σήμερα ζουν εκεί 25 με 30 άτομα. Οι ίδιοι το ονομάζουν «rural-urban squat» και φτιάχνουν τον όρο «rurban» για να περιγράψουν καλύτερα τις συνθήκες διαβίωσης τους, που είναι ημιαστικές και ημιαγροτικές ταυτόχρονα. Έχουν αναπτύξει μια ημικοινόχρηστη οικονομία όπου μοιράζονται πράγματα όπως το φαγητό και δουλεύουν όλοι μαζί στο αγρόκτημα χωρίς προσωπικό κέρδος, όμως ταυτόχρονα ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να βιοπορίζεται. Το μέρος διατηρεί μια ανεξαρτησία από το κράτος αλλά όχι καθολική. Για παράδειγμα έχουν αυτόνομο σύστημα υδροδότησης από πηγάδια και χρησιμοποιούν για θέρμανση κυρίως ξύλα που κόβουν από κοντινό δάσος, αλλά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για το μαγείρεμα ή φιάλες υγραερίου, όσο το δυνατόν λιγότερο όμως. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία μέσω της συνέλευσης και ο καταμερισμός εργασίας είναι ετήσιος. Δηλαδή, ο καθένας αναλαμβάνει να φέρνει εις πέρας μια δραστηριότητα τον χρόνο και στο τέλος κάθε χρόνου ή νωρίτερα αν χρειαστεί αξιολογείται για αυτή από τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Εντός της κατάληψης λειτουργεί επίσης ένα Κοινωνικό Κέντρο, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε Κυριακή και διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες από συλλογική κουζίνα ως προβολές ταινιών και σεμινάρια. Επιπρόσθετα κάποιες μέρες είναι ανοιχτές για κοινές δραστηριότητες όπως για την παραγωγή ψωμιού ή κάποιες  αγροτικές εργασίες. Ως κατάληψη συμμετέχουν στην ολομέλεια καταλήψεων της Βαρκελώνης όπου από κοινού διοργανώνουν πολιτικές δράσεις ανάλογα με τα επίδικα της περιόδου.
>  Αρχικά αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα καταστολής από τις αστυνομικές αρχές της Καταλονίας οι οποίες προσπάθησαν να εισβάλουν μέσα στα κτήρια του αγροκτήματος, αλλά απωθήθηκαν με μη βίαιο τρόπο από τον κόσμο που βρισκόταν εντός. Με τον καιρό και αφότου η κατάληψη χαίρει πλέον κοινωνικής αποδοχής από την τοπική κοινότητα, αλλά και ευρύτερα, τα περιστατικά αυτά έχουν εκλείψει.
>  Ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζει γύρω από τον καταμερισμό εργασίας το γεγονός ότι ο καθένας δουλεύει μόνο μία μέρα την εβδομάδα και αυτό σύμφωνα με το καταστατικό της κοινότητας. Τέλος η κοινότητα αυτή αποτελεί μια αρκετά κλειστή κοινότητα ως προς την συμμετοχή νέων μελών. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Claudio Cattaneo πως αν δεν ελευθερωθεί μια θέση από κάποιον που για τον οποιοδήποτε λόγο αποχώρησε, δεν ανοίγει θέση για κανέναν άλλο. Όμως ακόμα και έτσι η εισαγωγή καινούριου μέλους είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και συνήθως από άτομα που ήδη γνωρίζουν οι ίδιοι προσωπικά ή ήδη συμμετέχουν ενεργά στις ανοιχτές δραστηριότητες που διοργανώνονται από το κατειλημμένο  αγρόκτημα. Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως τα προϊόντα που παράγει το αγρόκτημα προωθούνται στην τοπική αγορά και κατά συνέπεια δεν αρνείται τις εμπορικές συναλλαγές με την τοπική κοινωνία. Τέλος, οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως ένα τυπικό παράδειγμα μιας κοινότητας που βασίζεται κατά λέξη πάνω στα προτάγματα της αποανάπτυξης, άλλα σαν ένας σταθμός προς τα εκεί. «Ένας δρόμος αντίστασης και αυτονομίας απέναντι σε αυτό που μας επιβάλλουν και ταυτόχρονα μια διαδικασία επανάκτησης της ζωής που θέλουμε να ζούμε».
>
> [1] http://www.canmasdeu.net/, πρόσβαση στις (25/03/2014)
> [2] Claudio Cattaneo, κάτοικος κατειλημμένου αγροκτήματος Can Masdeu και υποψήφιος διδάκτορας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στον τομέα της Περιβαλλοντικής Οικονομίας, Θεσσαλονίκη Σεπτέμβρης 2011

Πληροφορίες για το πως να έρθετε εδώ

www.perka.org  periastikeskalliergeies@gmail.com