Καταγγελία

Image: 

Θεσσαλονίκη, 10/03/2013

Η ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών (ΠερΚα) δραστηριοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου. Οι δραστηριότητές της έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια εποχικών φυτών και βοτάνων, παράλληλα με την υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Το πρωί της Κυριακής 10/03/2013 διαπιστώσαμε ότι ο στρατός με περισσό θράσος τοποθέτησε κλειδαριά και πινακίδα απαγόρευσης ελεύθερης χρήσης του χώρου στην κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου. Καταγγέλουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως μια προσπάθεια του στρατού να ιδιοποιηθεί έναν από τους τελευταίους δημόσιους χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του στρατού είναι παντελώς αυθαίρετη, καθώς δεν έχει καμμιά δικαιοδοσία στο χώρο, αφού έχει αποσυρθεί από το 2003. Την τελευταία δεκαετία το στρατόπεδο ήταν τελείως παρατημένο, με εξαίρεση κάποιες ημιτελείς και αποσπασματικές δραστηριότητες του δήμου.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτό το σκηνικό ήταν η δράση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Καρατάσου, με τον οποίο συντασσόμαστε, καθώς και με δεκάδες τοπικούς φορείς και συλλόγους, για να υπερασπιστούμε τον χώρο του πρώην στρατοπέδου ως έναν ελεύθερο ανοιχτό κοινωνικό χώρο.

Πρόθεσή μας από εδώ και πέρα είναι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις δράσεις μας στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, καλώντας και νέο κόσμο να συμμετέχει, προσπαθώντας να αποτρέψουμε οποιοδήποτε σχέδιο "εκποίησης" ή "αξιοποίησης" που θα μετατρέψει έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας σε μια απέραντη έκταση τσιμέντου.

 

Ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών (Περ.Κα)

 

www.perka.org