Δελτιο τύπου πρωτοβουλίας συλλόγων και φορέων για τα πρώην στρατόπεδα

 

ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, προχώρησε η πρωτοβουλία συλλόγων και φορέων για τα πρώην στρατόπεδα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, με θέμα το «αμπάρωμα» του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών στο χώρο, από τον Στρατό.

 

Οι φορείς απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο προστασία για τους πολίτες, τους μαθητές και τους περιαστικούς καλλιεργητές, οι οποίοι επισκέπτονται το χώρο και επιδίδονται σε σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Επιπλέον, ζητήσαν από τη Δημοτική Αρχή να καταγγείλει τη στάση του στρατού, μιας και είναι πλέον γνωστό ότι η κυριότητα του πρώην στρατοπέδου ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών αφενός και αφετέρου ο χώρος έχει παραμείνει ανενεργός στρατιωτικά τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η ηγεσία του Δήμου αρνήθηκε να ενστερνιστεί τις προτάσεις και απόψεις για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του στρατού.

Μάλιστα, κωφεύοντας στις φωνές εναντίωσης πλήθους ανώνυμων δημοτών δεν δέχθηκε να θέσει σε ψηφοφορία αυτό το τόσο σημαντικό για το δήμο μας θέμα, καταψήφισε την πρόταση που ετέθη και φυσιολογικά έγινε αποδέκτρια της έντονης δυσαρέσκειας των παρευρισκομένων πολιτών.  

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» επενδύθηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή έργων με στόχο την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου, ώστε να καταστεί τελικά χώρος αναψυχής και πολιτιστικής ανάτασης για τους πολίτες όλης της Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά, έπειτα κι από τις τελευταίες εξελίξεις, κινδυνεύουν να γίνουν έρμαιο πλιάτσικου και λεηλασιών, αφού πλέον ο χώρος του πρώην στρατοπέδου δε φυλάσσεται επαρκώς και η απαγόρευση από το στράτευμα της παρουσίας εντός των ορίων του ενεργών πολιτών ενθαρρύνουν ανάλογες κακόβουλες πρακτικές.

Με τη διάθεση να προστατευθεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών στο χώρο του πρώην στρατοπέδου αλλά και η ασφαλής διαμονή τους εκεί, δίχως το φόβο της σύλληψης ή της βλάβης της σωματικής τους ακεραιότητας από τα οχήματα του στρατού, τα οποία περιδιαβαίνουν ανενόχλητα τα μονοπάτια του πάρκου Καρατάσιου δίπλα σε παιδιά που παίζουν ή σε μαθητές που απασχολούνται σε πολιτιστικές δράσεις, κατατέθηκε σήμερα μηνυτήρια αναφορά εναντίον της καταπάτησης του χώρου από τον Στρατό.

Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ανήκει στους πολίτες και μονομερείς ενέργειες σαν αυτές του στρατού, τρομοκράτησης και απειλής δε θα γίνουν αποδεκτές.

Η πρωτοβουλία συλλόγων και φορέων για τα πρώην στρατόπεδα καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στις 11 το πρωί, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.