Δελτίο τύπου Περιαστικών Καλλιεργητών

Image: 

Συνδημότη του Δήμου Παύλου Μελά,                                             

Eδώ και χρόνια ο Στρατός αποχώρησε από το (πρώην) Στρατόπεδο Καρατάσου. Έκτοτε, η περιοχή, που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, εγκαταλείφθηκε από κάθε κρατική μέριμνα, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος της έχει αξιοποιηθεί αποσπασματικά από τον Δήμο Παύλου Μελά. Λόγω της κρατικής αδιαφορίας, τα κτήρια λεηλατήθηκαν και ο χώρος άρχισε να γίνεται επικίνδυνος για τους επισκέπτες

Εδώ και αρκετά χρόνια, την προστασία και την ανάδειξη της έκτασης αυτής έχει αναλάβει ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσου», περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ομάδες της περιοχής, ενώ πριν από 2,5 χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται πρωτοβουλιακά και συλλογικά η βιολογική καλλιέργεια εποχικών φρούτων και λαχανικών από τις ομάδες των Περιαστικών Καλλιεργητών (ΠΕΡ.ΚΑ.). Οι ομάδες ΠΕΡ.ΚΑ. αναγνωρίζουν την τεράστια φυσική αξία της περιοχής για την πόλη, τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης, της κατάτμησης, της εκποίησης γης, της οικοδόμησης και υπέρ του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της έκτασης.

Όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται εδώ όχι μόνο δεν επιδιώκουν την κατοχή του χώρου, αλλά, λειτουργούν ως προσωρινή γέφυρα μεταξύ της τωρινής επίσημης εγκατάλειψης μέχρι την εκπόνηση-υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάδειξη της περιοχής σε ελεύθερο χώρο πρασίνου για τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης,

 

Πρόσφατα ο Στρατός «θυμήθηκε» ότι κάποτε ήταν χρήστης του χώρου και άρχισε να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχός του, βάζοντας απαγορευτικές πινακίδες και απειλώντας τους επισκέπτες με ποινικές διώξεις. Πριν από μερικές μέρες κάλεσε ακόμη και την αστυνομία να συλλάβει μητέρες με τα παιδιά τους που έπαιζαν στα πάρκα και καλλιεργητές που ασχολούνταν με την γη.  Ύστερα από επέμβαση μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου και την άμεση κινητοποίηση των μελών της ΠΕΡ.ΚΑ. και του Δήμου, ο Στρατός και η Αστυνομία αποχώρησαν, εκτοξεύοντας αδιανόητες απειλές ακόμη και εναντίον υπαλλήλων του Δήμου, στην περίπτωση που επιχειρήσουν μελλοντικά να εισέλθουν στο χώρο (για εργασίες καθαριότητας και συντήρησης εγκαταστάσεων, για την κατασκευή των οποίων ξοδεύτηκαν χρήματα των δημοτών !!).

 

Κάτοικε της περιοχής, αλλά και κάτοικε όλης της Θεσσαλονίκης

Ο χώρος αυτός αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ενδεχόμενη οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή του θα υποβαθμίσει απερίγραπτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων όλης της πόλης. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την περιοχή του πρώην στρατοπέδου ελεύθερη και πράσινη, χωρίς καμία δυνατότητα χρήσης που θα επιβαρύνει το περιβάλλον μέσα από την υπαγωγή της στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στη σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης οι ελεύθεροι χώροι δίνουν δυνατότητες επιβίωσης στα πιο ευπαθή τμήματα της κοινωνίας και ευκαιρίες για να βρούμε την χαμένη συλλογικότητα της γειτονιάς μας.

Σε καλούμε να υποστηρίξεις τον αγώνα του Πολιτιστ. Συλλ. Καρατάσου, του κινήματος των Περιαστικών Καλλιεργητών και των άλλων ενεργών ομάδων της περιοχής.

Με την μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο, ελεύθερο και πράσινο, παίρνουμε πίσω ένα μέρος από αυτό που μας έχουν στερήσει και από αυτό που μας ανήκει:  ανθρώπινη ζωή με κοινωνικότητα, θετική δράση και δημιουργικότητα μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον που το σεβόμαστε και μας σέβεται.

 

  Ομάδες Περιαστικών Καλλιεργητών – ΠΕΡ.ΚΑ.