Απ` όλους για όλους χωρίς μεσάζοντες

Αναδημοσίευση του ρεπορτάζ της ομάδας του alterthess για την άμεση διάθεση προιόντων και τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μέλη της επιτροπής κατοίκων Κέντρου και του «Ανοιχτού Δικτύου»

Κυριακή πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου αλλά και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η Επιτροπή κατοίκων κέντρου διοργανώνει μια μικρή λαϊκή διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Όχι γιατί τα προϊόντα είναι διαφορετικά από αυτά που προσφέρονται στις κλασσικές λαϊκές αλλά γιατί ο σκοπός της δράσης αυτής διαφέρει. Αυτό που ενώνει τα μέλη της επιτροπής κατοίκων, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές είναι τόσο μια προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης της φτώχειας όσο και η δημιουργία μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Μια σχέση χωρίς μεσάζοντες.

«Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο περίπου με αφορμή το παράνομο και άδικο χαράτσι  της ΔΕΗ και αποφασίσαμε να δράσουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση που βιώνουμε. Αυτό που μας ενώνει ως πολίτες είναι η αντίθεσή μας στα Μνημόνια των κυβερνήσεων και της τρόικας αλλά και η διάθεση μας για αντίσταση, ανυπακοή και αυτοοργάνωση» τονίζει  η Μαρία Αβραμίδου, μέλος της επιτροπής κατοίκων Κέντρου ενώ παράλληλα προσθέτει ότι «η άμεση διάθεση προϊόντων βάζει ένα λιθαράκι στο σκοπό της δημιουργίας δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Θέλαμε να φέρουμε σε επαφή τον κόσμο με τους παραγωγούς χωρίς την διαμεσολάβηση των εμπόρων που ανεβάζουν τις τιμές» λέει  η Μεταξία Χατζηηλία μέλος επίσης της επιτροπής κατοίκων. «Από την στιγμή που κάθε έννοια κοινωνικού κράτους έχει πάψει να υπάρχει, έπρεπε εμείς να βρούμε έναν τρόπο έτσι ώστε παραγωγοί και καταναλωτές να αυτοοργανωθούν για να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε πιο δίκαιες τιμές» .

«Από τότε που έμαθα την λειτουργία της λαϊκής αυτής έρχομαι εδώ γιατί έχει καλύτερες τιμές και θέλω να ενισχύσω την κίνηση των μελών του κέντρου να απαλλαγούμε από τους μεσάζοντες» υποστηρίζει η Ευγενία ενώ  στο ερώτημα αν τέτοιες κινήσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα της φτώχειας απαντά «Για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χρειάζονται μακροχρόνιες δράσεις, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για δραστηριοποίηση σε ζητήματα καθημερινής επιβίωσης στην πόλη»

Δίκαιες τιμές σε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα

Οι κάτοικοι του κέντρου αποφάσισαν πριν μερικούς μήνες να ξεκινήσουν τη δράση αυτή. πιλοτικά. Η μεγάλη, όμως, ανταπόκριση του κόσμου και των παραγωγών τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως το εγχείρημα αυτό απαντά σε πραγματικές ανάγκες ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν.  Η σκέψη αυτή φαίνεται πως παρακίνησε και τις συνελεύσεις κατοίκων σε άλλες γειτονιές της πόλης να δημιουργήσουν παρόμοιες δομές με αποτέλεσμα ήδη στην πόλη μας να αριθμούμε αρκετές πλέον λαϊκές χωρίς μεσάζοντες. Ο πολλαπλασιασμός του παραδείγματος αυτού δημιούργησε αμέσως και την ανάγκη για μια βαθύτερη διαδικασία ελέγχου των προϊόντων που προσφέρονται καθώς και των διαδικασιών παραγωγής τους.

 «Στην επιτροπή Κέντρου έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα ανθρώπων καταρτισμένων που ασχολείται με το ζήτημα αυτό και κάνει αιφνίδιους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα προϊόντα. Τα δείγματα στέλνονται για ανάλυση σε ειδικά εργαστήρια στην Αθήνα» σημειώνει η Μαρία Αβραμίδου σχετικά και προσθέτει «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων και αυτό είναι μια απάντηση στο υπάρχον σύστημα ελέγχου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο ποιότητας σε κρατικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο όταν το ένα μετά το άλλο τα διατροφικά σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας,  σε μια περίοδο που το επικρατέστερο ανέκδοτο είναι το πόσα κεφτεδάκια είναι ισχύς του αυτοκινήτου σου. Εμείς εδώ ευσυνείδητα κάνουμε το καλύτερο»

 «Έχουμε μπει ήδη στην διαδικασία αυτοελέγχου» αναφέρει συγκεκριμένα ο Ευθύμης Καραστάθης, εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγών Αγίου Γεωργίου Γρεβενών. «Από το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Κέντρου ελέγξανε ότι είμαστε παραγωγοί και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε και στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων κάτι που δεν συμβαίνει στον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε»

Για την Μεταξία αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση, η άμεση διάθεση προϊόντων δεν αποτελεί κίνηση φιλανθρωπίας αλλά μια πολιτική πράξη στο σκοπό δημιουργίας ενός ευρύτερου κινήματος παραγωγών καταναλωτών το οποίο ήδη έχει αποκτήσει όνομα και αρχές . Το «Ανοιχτό Δίκτυο για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη» περιλαμβάνει μια σειρά  συλλογικοτήτων παραγωγών, συνεταιρισμών αλλά και συνελεύσεων γειτονιάς όπως αυτή του Κέντρου και προσπαθεί να πάει την δικτύωση όλων αυτών των δράσεων ένα βήμα παραπέρα. Να προωθήσει τον συνεργατισμό μεταξύ παραγωγών - καταναλωτών καθώς και τις μορφές οργάνωσής τους έτσι ώστε όχι μόνο να διακινούνται ποιοτικά  προϊόντα σε χαμηλές τιμές αλλά και να διασφαλίζεται η αξιοπρεπή διαβίωση παραγωγών, καταναλωτών και εργαζομένων.

H αλληλεγγύη είναι μονόδρομος

Στην πλατεία της αρχαίας Ρωμαϊκής αγοράς έχει πολύ κόσμο αυτήν την Κυριακή, ανακοινώσεις για άλλες αλληλέγγυες κινήσεις και πράξεις αντίστασης μέσα στην πόλη διακόπτουν τα τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα και σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου. Αυτή η Κυριακή «χωρίς μεσάζοντες» είναι διαφορετική από τις άλλες για τους κατοίκους της επιτροπής του Κέντρου και όχι τυχαία μετά από όσα έχουν συμβεί το περασμένο διάστημα  και αφορούν μια ιδιότυπη καταστολή των λαϊκών αυτών εκ μέρους των δημοτικών αρχών .

Τον τελευταίο μήνα τις λαϊκές χωρίς μεσάζοντες στη Ρωμαϊκή αγορά, στο Καυτατζόγλειο στο Φάληρο και στη Θέρμη «επισκέπτεται» η Δημοτική Αστυνομία απειλώντας με μηνύσεις τα μέλη των επιτροπών κατοίκων. Μάλιστα στην προσπάθεια εκφοβισμού των μελών της συνέλευσης γειτονιάς Ευζώνων-Φαλήρου-Σχολής Τυφλών που διοργάνωσε αντίστοιχη  «λαϊκή χωρίς μεσάζοντες» συνεργάστηκε και η  ΕΛ.ΑΣ. Στην αρχή η δημοτική αστυνομία και οι αστυνομικές αρχές προφασίστηκαν λόγους όπως η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, η παράνομη στάθμευση στο πλακόστρωτο κ.α. ενώ στη συνέχεια «αποκαλύφθηκε» ότι ο λόγος ήταν οι καταγγελίες που φέρονται να έχουν κάνει τόσο η ομοσπονδία συλλόγων παραγωγών αγορών Μακεδονίας όσο και ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου.

Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μέλη της επιτροπής κατοίκων Κέντρου και του «Ανοιχτού Δικτύου» η προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος χωρίς μεσάζοντες εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της τρόικας για περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. «Οι απλοί άνθρωποι αυτό το λένε χούντα και αν ακούγεται υπερβολικό ας προσέξει κανείς καλύτερα πως έχουν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση όσοι αγωνίζονται για να προασπίσουν το δίκιο τους» είπε η Μ. Αβραμίδου χαρακτηριστικά αναφερόμενη στις επιθέσεις που έχουν δεχτεί  απεργοί, κάτοικοι της Ευκαρπίας που εναντιώνονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ), πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στα μεταλλεία κ.α. Σύμφωνα με τους ίδιους, ευθύνη φυσικά για τις επιθέσεις που δέχτηκε το κίνημα αυτό έχει και η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης η οποία σε αντίθεση με τους άλλους δήμους καθυστερεί να δώσει γραπτή άδεια για χρήση του χώρου επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την καταστολή των δράσεων αλληλεγγύης.

Την περασμένη Δευτέρα επιτροπές κατοίκων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εξέλιξη αυτή. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι στην συνεδρίαση εκείνη εξέφρασαν την στήριξή τους στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες και όπως αναφέρθηκε, η δημοτική αρχή υποσχέθηκε να δώσει γραπτή άδεια.

«Θέλουμε να καλέσουμε τους ανθρώπους να αντιπαραθέσουν την αντίσταση, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια ενάντια στην βαρβαρότητα. Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος» κατέληξε η Μ. Αβραμίδου

Στην Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται συνελεύσεις κατοίκων στην Καλαμαριά, την Θέρμη, στην Μαρτίου Καλλιδοπούλου, στην σχολή Τυφλών , στην Τούμπα, την Άνω Πόλη, στον δήμο Παύλου Μελά, στους Αμπελόκηπους . Πληροφορίες για τις δράσεις των επιτροπών κατοίκων ανα γειτονιά καθώς και του Ανοιχτού Δικτύου  μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

Επιτροπή κατοίκων Κέντρου

Συνέλευση γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπούλου

Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων ευζώνων – φαλήρου – σχολής τυφλών

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης

ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΚΤΥΟ για την απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

Σταυρούλα Πουλημένη

από το site www.alterthess.gr

Κατηγορία θέματος: