Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος

Image: 

Ψήφισμα κατέθεσε  η "Πρωτοβουλία 90 Συλλόγων και Φορέων για τα πρώην στρατόπεδα" στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά με θέμα το μέλλον των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου και τον κίνδυνο να «αξιοποιηθούν» από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Πρωτοβουλία ζητά την  αποκλειστική χρήση των στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος ως χώρων και δημιουργία αστικών κοινόχρηστων πάρκων υψηλής αισθητικής με φορέα διαχείρισης μετά την απόδοσή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας την Δευτέρα έγινε λόγος για φορέα διαχείρισης των Πάρκων, ο οποίος θα έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και θεσμοθετημένη κρατική επιχορήγηση και πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Αναλυτικά το ψήφισμα που κατατέθηκε είχε τα εξής αιτήματα:

 

  1. Την αποτροπή της μεταβίβασης με κάθε τρόπο, των στρατοπέδων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που ήδη έχει στην κατοχή του τα καλύτερα φιλέτα ακινήτων, μεγάλα μετοχικά πακέτα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το δίκτυο των υποδομών της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ.) με σκοπό την «αξιοποίησή» τους.

  2. Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του Ν. 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, ένα μεγάλο μέρος της έκτασής τους αποδίδεται προς εξυπηρέτηση οικιστικών αναγκών του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

  3. Το χαρακτηρισμό των πρώην στρατοπέδων με προεδρικά διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

  4. Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτήρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ (ήδη έχουν υπάρξει ανάλογες αποφάσεις για μια σειρά κτήρια π.χ. του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, Παύλου Μελά). Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις.

  5. Την απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων (Π. Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Γ’ Σώμα Στρατού, Νταλίπη, Κόδρα) στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά χωρίς φυσικά, την ένταξή τους σε οποιαδήποτε σχέδιο «αξιοποίησής» τους. Την υποχρέωση των τελευταίων για τη σύσταση φορέα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείριση των χώρων. Απαραίτητη κρίνεται η μεταφορά των ανάλογων κονδυλίων από μέρους της κεντρικής εξουσίας.