Το ιστολόγιο του/της st025

Βιώσιμα σπίτια - Ντοκιμαντερ για την δουλεια του Michael Reynolds

Βιώσιμα σπίτια.. ένας δρόμος στον οποίο θα έπρεπε να μας οδηγεί η αρχιτεκτονική. Στο βιντεο μπορεί κανείς να δει το έργο του Michael Reynolds και τα στάδια από τα οποία πέρασε. Ενα όνειρο για δημιουργία βιώσιμων σπιτιών που έγινε πραγματικότητα.

Αποανάπτυξη - Μια Εναλλακτική Πρόταση Εξόδου από την Κρίση

Ο καθηγητής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Ινστιτούτου ΙCRΕΑ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την αποανάπτυξη, κ. Γιώργος Καλλής, μιλάει για ένα διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο της απλότητας, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης ως αντιστάθμισμα σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία με σημαία της την κατανάλωση.

 

Ο Κόσμος σύμφωνα με την Monsanto

http://ntokimanter.gr/videos/o-kosmos-sumfona-me-tin-monsanto

Η Monsanto είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσο αναφορά τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς (GMO) όπως επίσης και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρίες στην ιστορία της βιομηχανίας. Αυτή η αυτοκρατορία για πάνω από έναν αιώνια έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο τοξικά προϊόντα που πουλήθηκαν ποτέ, συμπεριλαμβανομένων των polychlorinated biphenyls (PCBs) και το ζιζανιοκτόνο Agent Orange που ήταν υπεύθυνο για την ισοπέδωση των δασών στο Βιετνάμ.

Διατροφική Διασφάλιση - Food Security

Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε την πολιτική των τροφίμων στην Ευρώπη! Λαμβάνοντας υπόψη μας τα τρόφιμα και τη διατροφή ασφάλεια, το περιβάλλον, το τοπίο και τους ανθρώπους.

Αυτό το blog βίντεο παρουσιάζει την προοπτική του Ευρωπαϊκού Νότου στο δρόμο για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Παρουσιάζει συζητήσεις με  νέους γεωργούς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε όλη την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας και των συστημάτων τροφίμων.

Προσπαθώντας να βρει τις απαντήσεις, θέτοντας το σωστό ερώτημα: Σε ποιό μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε, είμαστε τόσο λίγοι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το φαγητό μας;

http://vimeo.com/50665698

Τα Οικονομικά της Ευτυχίας - Economics of Happiness

Μέρος των σπουδών μου ήταν η Οικονομική Επιστήμη...

Με την έναρξη της κρίσης άρχισα να την αμφισβητώ και προσπάθησα να βρω στο ίντερνετ αν υπάρχει ένα σκέλος των οικονομικών που να είναι αφιερωμένο στην επίδραση που αυτή η επιστήμη έχει όσο αφορά την ευτυχία του ανθρώπου.... Αν ψάχνει να βρει εκτός από οικονομικά μεγέθη και νούμερα και κάτι άλλο πίσω από τους αριθμούς που είναι όμως και το πιο σημαντικό...

Για καλή μου τύχη βρήκα αυτό το βιντεάκι.. και μετά συνειδητοποίησα ότι δεν σκεφτόμουν μόνο εγώ έτσι..

Economics of Happiness λοιπόν βασισμένο σε ένα μοντέλο που μπορεί να δώσει χαρά στους ανθρώπους και να τους ενώσει από ότι να τους κάνει να φέρονται ανταγωνιστικά και να τους διχάζει.

 

Ελπίζω να σας αρέσει. Υπάρχει και μια ταινία σχετική αλλά δεν υπάρχει λινκ για στο youtube για να το προσθέσω.

Σπόροι που Αντέχουν, Seed-Sovereignty

Η Βιομηχανία Σπόρων, η Νομοθεσία και η Ενεργοποίηση για Αυτοδυναμία σε Σπόρους.

Ενδιαθέροντα λινκ:

http://www.seed-sovereignty.org/GR/index.html

http://www.saatgutkampagne.org/PDF/Resilient_Seed_EL_Sporoi_pou_Antechoun_web.pdf

Προτεινόμενο Βιβλίο και Βιντεάκι - Κίνημα Μέτάβασης - Transition Movement

Το βιντεάκι περιγράφει το Transition Movement και συνοδεύεται από ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για ομάδες ανθρώπων που επιθυμούν να δημιουργήσουν μικρές και όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόνομες και ανθρώπινες κοινωνίες.

http://books.google.gr/books?id=_TcbCwu1xBcC&printsec=frontcover&hl=el#v=onepage&q&f=false

Εχει παραδείγματα από αντίστοιχες ομάδες στο εξωτερικό.

Ενας πολύ καλός οδηγός για όσους ενδιαφέρονται.

 

Δημιουργία hugelkultur αναχώματος / κρεβατιού

Μάρτιος 2012,
Το στρατόπεδο Καρατάσου, ένας χώρος καλλιεργητικής πρόκλησης για όλους.
Αρα και χώρος για πειραματισμούς. Διαβάσαμε σε διάφορα σιτε που ασχολούνται με την αεικαλλιέργεια (permaculture ) για την τεχνική κρεβατιών Χυγελκυλτυρ. Η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει ένα έδαφος να γίνει γόνιμο και να αποκτήσει ζωή και συγχρόνος να μειώσει την ανάγκη για πότισμα και είπαμε να την δοκιμάσουμε.

Χλωρή Λίπανση - Αποτελέσματα 2ης χρονιάς

Νοέμβριος 2012, Περιοχή Ημαθία:
Στις φωτογραφίες θα δείτε τα αποτελέσματα της Χλωρής λίπανσης σε ένα χωράφι με μηλιές και αχλαδίές που πάντα καλλιεργούνταν με συμβατικό τρόπο. Στο χωράφι αυτό δεν έχει πέσει λίπασμα και τα δέντρα δεν έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα για 2 χρόνια. Οι σπόροι που ρίξαμε φέτος είναι:
μιδική, σπανάκι, διάφορα μαρούλια, κουκιά, ρόκα, παντζάρι ζάχαρης, ραδίκια, λάπατα, σιτάρι κ.α.
Οι μισοί σπόροι ήταν κρατημένοι από φυτά που καλλιεργήσαμε πέρισυ.
Την χλωρή λίπανση την ρίξαμε με τα χέρια 2 άτομα περπατώντας ανάμεσα στις σειρές 2 χωράφιών συνολικά 9 στρεμμάτων.
Το χωράφι είχε προηγουμένως φρεζαριστεί (όχι βαθιά). Αφού ρίξαμε τους σπόρους δεν ρίξαμε χώμα από πάνω. Είχαμε δει την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσουμε. Λίγο πριν τελειώσουμε άρχισε να βρέχει για 2 μέρες ασταμάτητα και είχε θερμοκρασία περίπου στους 20βαθμούς κελσίου. Η σπορά είχε μεγάλη επιτυχία!!