Το ιστολόγιο του/της dwrapal

Αστική γεωργία : Η περίπτωση της Κούβας και η ελληνική πραγματικότητα

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Κούβα βρέθηκε ξαφνικά μετέωρη. Οι εξαγωγές ζάχαρης διακόπηκαν απότομα, οι εισαγωγές τροφίμων σταμάτησαν, συνάλλαγμα δεν υπήρχε και ο πληθυσμός, ιδιαίτερα στην Αβάνα, είχε φτάσει στα όρια της λιμοκτονίας. Και τότε η κουβανέζικη κυβέρνηση έλαβε ριζοσπαστικά μέτρα.

Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ

Το ντοκιμαντερ Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ, δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 από το αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και παρουσιάζει τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην περιοχή της Καταλωνίας.  Αυτό το ντοκιμαντερ υπήρξε έμπνευση για πολλούς από εμάς και πλέον στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δυο χρόνια έχουν δημιουργηθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων. Παρακάτω παραθέτουμε τον επίλογο όπως διατυπώνεται στο ντοκιμαντερ. 

 ''Είμαστε καταμεσής μιας κρίσης που επηρεάζει τα πάντα και τους πάντες. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος ενός συγκεκριμένου κόσμου, του κόσμου που χτίστηκε τις δυο τελευταίες δεκαετίες πάνω στο χάρτινο πύργο της κερδοσκοποκής παγκόσμιας αγοράς.